Fordítóirodánk egyik főtevékenysége a tolmácsolási szolgáltatások nyújtása. Ide sorolható a tolmácsoláson kívül (ez lehet konszekutív, liaison, fülbesúgásos vagy konferenciatolmácsolás) a háttértechnika biztosítása is, amelyet partnercégeink szakértelmével és segítségével bocsátunk ügyfeleink rendelkezésére.

A tolmácsolás fajtái

A konszekutív tolmácsolást elsősorban tárgyalásokra és üzleti megbeszélések lebonyolítására ajánljuk, ahol fontos szempont az információ szó szerinti átadása, a nyelvi árnyalatok lefordítása.

Konszekutív tolmácsolás esetén a tolmács végighallgatja a felszólalók teljes vagy blokkokra, részekre osztott beszédét, jegyzeteket készít, majd a kívánt nyelven újból előadja a megfelelő szöveget, azonos blokkokban. Ilyenkor érdemes megállapodni a tolmáccsal és a felszólalókkal, hogy milyen időközönként, milyen tartalmi egységeket fordítson a megbízott szakember.

A szinkrontolmácsolást olyan eseményekre, rendezvényekre és konferenciákra ajánljuk, ahol a gördülékenység, az elhangzott szöveg szimultán közvetítése kulcsfontosságú.

Ennél a tolmácsolási módnál a tolmács folyamatosan, a beszélő minden kifejezését a lehető legteljesebb mértékig megőrizve, lehetőleg az előadó stílusának megfelelően fordítja le a szöveget. A tolmács ilyenkor egy hangszigetelt kabinban ül, a hallgatóság pedig fülhallgató segítségével követheti a fordítást.

A fülbesúgásos vagy kísérőtolmácsolás esetén a tolmács a megbízója mellett áll, bizalmasan, kizárólag az ő számára fordítja a szöveget. Ez a tolmácsolási mód akkor ideális, ha a társaságban csak néhányan nem ismerik a közös nyelvet. Jó megoldás például fogadásokon, protokoll rendezvényeken, kisebb üzleti tárgyalásokon.

A tolmács feladatai és szerepe

A tolmácsolás nehéz és felelősségteljes feladat: nem csak két nyelv tökéletes, általában anyanyelvi, vagy közel anyanyelvi ismeretét követeli meg. A minőségi munkához számos egyéb kompetenciára is szükség van.

A jó tolmácsolás tökéletesen gördülékeny, nem zavarja a rendezvény természetes menetét. Ehhez a tolmácsnak általában széleskörű protokollismeretekre, jó megjelenésre, álló- és magas stressztűrő képességre is szüksége van.

Egyes speciális esetekben a tolmács a hostess szerepét is betölti, előfordulhat, hogy részt vesz a rendezvényre érkező vendégek fogadásában, irányításában, információt szolgáltat.

A tolmácsnak a fordítás megkezdése előtt általában szükséges felkészülnie a feladatra. A rendezvények előtt tolmácsaink tanulmányozzák a rendezvény programját, megismerkednek az adott szakterület fontosabb kifejezéseivel, és akár olyan apróságoknak is utánanéznek, mint a nevek pontos kiejtése vagy a résztvevők titulusa.

A tolmács műszaki háttere

A gördülékeny tolmácsoláshoz és a rendezvény lebonyolításához sokszor komoly technikai feltételek szükségesek. Ebben az esetben is forduljon hozzánk bizalommal. Partnereink segítségével megbízhatóan tudjuk biztosítani mind a tolmácsolás, mind a rendezvényszervezés technikai hátterét a speciális eszközöktől (tolmácsfülke, tolmácsgépek) a komplett audiovizuális megoldásokig.

Természetesen nyitottak vagyunk vidéki, külföldi, illetve két idegen nyelv közötti tolmácsolásra is.

Számunkra az a legfontosabb, hogy adott megbízásra mindig a legmegfelelőbb szakemberünket küldjük ki. Tolmácsaink általában kettős anyanyelvűek, és a képzésen kívül szakirányú ismeretekkel, valamint többéves gyakorlattal rendelkeznek.

Annak érdekében, hogy tolmácsaink a lehető legjobb munkát végezzék, mindig megpróbáljuk ügyfeleinktől az adott eseménnyel kapcsolatos anyagot, szószedetet, ismertetőt, dokumentumot és programot beszerezni – ezek segítségével a tolmácsok megfelelően felkészülhetnek a megbízásra.

 

ajanlat


Ajánlatkérés

Honlapunkon kényelmesen kérhet visszahívást, illetve árajánlatot, amelyre szinte azonnal megküldjük válaszunkat. Mindezt az Ön kényelme érdekében.

Ajánlatkérés

kapcsolat


Referenciák

Cégünk fennállása óta Magyarország és a régió vezető vállalatainak nyújt magas színvonalú nyelv szolgáltatásokat. Győződjön meg Ön is erről és vegye fel velünk a kapcsolatot – természetesen díjmentes próbafordítást is végzünk.

Referenciák